A pályázati felhívások túlnyomó többsége gazdasági társaságok és cégek számára biztosítanak forrásokat, ugyanakkor számos lehetőség kimondottan magánszemélyek számára is elérhető. Bár a pályázatok egy részéhez nincs szükség szakemberre, bizonyos felhívások esetén érdemesebb szakmai tanácsadóhoz, vagy pályázatíróhoz fordulni.

Tudnivalók a lakossági pályázatokról

A lakossági pályázatok általában vissza nem térítendő támogatások, kamatmentes hitelek, illetve hitelpályázatok formájában érhetők el. Az elmúlt években számos népszerű és sikeres program volt elérhető, például az Otthon Melege Program, a Háztartási nagygép csere program, és az Otthonfelújítási Program. Ezenkívül tanyafejlesztési program, szálláshelyfejlesztés, és műemlék, népi épületek felújítása pályázat is elérhető volt, illetve jelenleg is elérhetőek.

Jelenleg is elérhető népszerű pályázatok

A Népi program pályázat 2022-ben kezdődött, és 2023 augusztusában egy alkalommal kerül kiírásra. A támogatás regisztrált és helyi védelem alatt álló nép épületek és műemlékek felújítására, és korszerűsítésére vehető igénybe. Jó tudni, hogy a támogatás intenzitása 80 %, és a felhívás a magánszemélyek mellett cégek számára is elérhető. Az előkészítő dokumentumok mellett a következő munkálatokra lehet pályázni:

  • Tetőszerkezet, és tetőfelújításra
  • Faszerkezet felújítására
  • Falszerkezet megerősítésére
  • Nyílászárók cseréje
  • Kőműves munkák, festési munkákra
  • Vizesedési problémák megoldására
  • Szigetelésre

Az NKA Műemlékfelújítási pályázat várhatóan az idei évben (2023) a továbbiakban 4. negyedévben jelenik meg. A támogatás intenzitása 50 %, és magánszemélyek maximum 7 millió forint támogatásra pályázhatnak.

Mire fordítható a támogatás?

  • Műemlék épület, és veszélyeztetett műemlékek állagmegóvására
  • Részleges, vagy teljes helyreállítására, felújítására

Miért érdemes pályázatírót megbízni?

A pályázatírás egy külön szakma, bár meg lehet vele egyedül is próbálkozni, és megspórolni a pályázatíró díját. Az alábbi szempontok segítenek eldönteni, hogy miért érdemesebb szakember segítségét kérni.

Bonyolult a pályázatkitöltő rendszer

A pályázatok világa a laikusok számára sokszor igen bonyolultnak tűnik, és ember legyen a talpán, aki eligazodik az online pályázatkitöltő rendszer működésén.

Bonyolult a feltételrendszer

A pályázati rutin hiánya már eleve akadálya a sikeres pályázásnak, de a felhívás nyelvezete, és a feltételrendszer helyes értelmezése gyakran meghaladja az átlagember türelmét. Például adva van egy remek lehetőség – messze nem elegendő a kiírásokat megjelentető oldalak alapinformációit és az összegyűjtött feltételeit átolvasni, elengedhetetlen a linkelt dokumentumokon (pályázati felhívás és útmutató) is átrágni magunkat, amelyek akár húsz oldalasak lehetnek.

Mire érdemes pályázni?

Ugyanakkor a pályázó nem tudja, hogy pontosan mit szeretne, és milyen pályázatra lenne érdemes jelentkeznie. Ezért gyakori hiba, hogy válogatás és átgondolás nélkül pályáznak, és az elutasítást megkapva csodálkoznak, hogy vajon miért nem nyertek meg egyet sem.

A pályázatfigyelés folyamatos elfoglaltságot kíván

Van olyan, hogy a magánszemély pontosan tisztában van a céljaival, ugyanakkor nem mindig van benyújtható pályázat, és nehéz felkutatni és követni a potenciális lehetőségeket. Az egyik legnépszerűbb lakossági pályázat az Otthonfelújítási Program volt. Bár a pályázat már lezárult, és tényleg rengeteg családnak nyújtott hatalmas segítséget, azonban érdemes felidézni a kezdeteket: a bejelentését követően a pályázattal kapcsolatos konkrét információk csak fokozatosan voltak elérhetőek, és az igénybevétel feltételei számos pontban időközben módosultak.

A pályázati keret kimerülése

Érdemes időben lépni, hiszen nagyon sok pályázatra, csak a keret kimerüléséig lehet pályázni. Számos olyan kiírás volt a lakosság számára, amelyre igen szűk időkeret állt rendelkezésre. Ugyanakkor olyan is előfordult, hogy forráskeret kimerülése miatt függesztették fel határozatlan időre a pályázatot.

Érdemes időben mérlegelni, hogy a nagyobb esély érdekében megbízzunk-e olyan szakembert, aki tényleg jártas a pályázati rendszerekben, tisztában van az előnyeivel, de a buktatóival egyaránt. Amennyiben álmai megvalósítását például otthona korszerűsítését, felújítását nem szeretné a véletlenre bízni, vegye igénybe Pályázatírás magánszemélyeknek szolgáltatásunkat.