A rosacea egy olyan bőrbetegség, amely főként az arc középső részét, az orr, az arc, a homlok és a szemhéjak területét érinti. A rosacea krónikus, azaz hosszú időn át fennálló állapot, amely időnként fokozódik és enyhülhet. A betegség többnyire középkorú nőket érint, de előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél.

A rosacea tünetei közé tartozik az arc bőrének vörössége, gyulladása, kipirosodása, égő érzés, viszketés, érzékenység és duzzanat. A rosacea gyakran okoz kis piros vagy fehér dudorokat is, amelyek aknehoz hasonlóak lehetnek. A betegség előrehaladott állapotában az orr is megduzzadhat és pirosra változhat, ami “rózsaszín orrnak” nevezik.

A rosacea kiváltó okai nem teljesen ismertek, de a kutatók úgy vélik, hogy az állapotot genetikai hajlam, környezeti hatások (pl. UV-sugárzás, hideg, szél), ételek és italok (pl. alkohol, forró italok), stressz és bizonyos gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok) okozhatják.

A rosacea kezelése általában tüneti, és az egyén tüneteinek súlyosságától függ. Az orvos általában antibiotikumokat, gyulladáscsökkentő krémeket, vagy az érintett bőrre alkalmazott más terápiákat írhat fel. Fontos, hogy az érintett személy kerülje azokat az ételeket és környezeti hatásokat, amelyek súlyosbítják a tüneteket. Az érintett személyeknek érdemes konzultálniuk bőrgyógyászukkal vagy orvosukkal a lehetséges kezelési lehetőségekről.

Mely területen alakul ki a rosacea?

A rosacea leggyakrabban az arcon alakul ki, különösen a homlokon, orron, orcákon és az állon. Az érintett területek vörösesek lehetnek, és a bőrön apró piros vagy fehér dudorok jelenhetnek meg, amelyek hasonlóak lehetnek az aknéhoz. Az érintett bőr viszkető és égő érzést is okozhat. Az orr is érintett lehet, és a bőr itt megduzzadhat és pirosas árnyalatot vehet fel.

A rosacea egyéb tünetei közé tartozik az érzékenység és a bőr hőmérsékletének változása is. Mivel a rosacea krónikus állapot, így a tünetek hosszú ideig fennállhatnak, és időnként fokozódhatnak és enyhülhetnek.