Syncumar kezelés - betegtájékoztató

gvmd - 2005. március 12.

 

A Syncumart szedő betegnek szükséges egy egyszerű és rövid tájékoztatást nyújtani a diéta szerepéről, mivel ez befolyásolja az egyéni gyógyszeradagot.

A kórházban fekvő betegnek az orvos beállítja a Syncumar napi dózisát,  mely a kórházi étkezéshez viszonyított. Amikor a beteg otthonába távozik, több gyümölcsöt, zöldségfélét fogyaszthat, mint a beállítás alatt. Ezeknek az ételeknek a K-vitamin tartalma befolyásolja a gyógyszer hatását. Nagy mennyiségű fogyasztásuk csökkentik a Syncumar hatását, ezért szükség lehet a gyógyszer dózisának emelésére. Ezért tanácsos óvakodni az egyszerre nagyobb mennyiségű magas K-vitamin tartalmú ételek fogyasztásától. A kórházban fekvő betegnek az orvos beállítja a Syncumar napi dózisát, mely a kórházi étkezéshez viszonyított. Amikor a beteg otthonába távozik más étrendet folytat, több gyümölcsöt, zöldségfélét fogyaszthat, mint a beállítás alatt. Ezeknek az ételeknek a K-vitamin tartalma befolyásolja a gyógyszer hatását. Nagy mennyiségű fogyasztásuk csökkentik a Syncumar hatását, ezért szükség lehet a gyógyszer dózisának emelésére. Ezért tanácsos óvakodni az egyszerre nagyobb mennyiségű magas K-vitamin tartalmú ételek fogyasztásától.

Mivel az Ön betegsége vérrög képződésének fokozott veszélyével jár, véralvadásgátló szedésére van szüksége. Az Ön által szedett Syncumar nevű gyógyszer a K-vitamin hatását gátolja, amely a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (prothrombin) képződéséhez kell. Tehát gátolva a K-vitamint, nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz. Természetesen, ha túl sok Syncumar-t szed, akkor ez a hatás túlfokozódva, veszélyes vérzést okozhat, ha pedig túl keveset, az vérrög (thrombus) kialakulásához vezethet.

A kellő hatás elérése mindig egyéni beállítást igényel, az eredeti prothrombin (INR) szint 20 - 30 %-át kell elérnünk, ez INR 2,0 - 3,0 közötti értéket jelent. A tapasztalat szerint nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető, van olyan beteg, akinek napi 1 mg adása elegendő, de olyan is van, aki napi 6 mg, esetleg e feletti adag szedésére szorul.

Ezt a különbséget több tényező okozza, egyik leggyakoribb, hogy az emberek eltérő mennyiségben fogyasztanak különböző K-vitamin tartalmú élelmiszereket. Mivel a Syncumar a K-vitamin ellen hat, nyilvánvaló, hogy ha táplálékában sok a K-vitamin, több Syncumar-t kell szednie.

Kerülni kell az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását. Az alkohol is nagymértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért alkohol tartalmú italok egyáltalán nem javasoltak. Egyes gyógyszerek is befolyásolják az INR szintet.

Élelmiszerek K-vitamin tartalma

1. Nagy K-vitamin tartalmúak (0,1-0,6 mg/100g) - Fogyasztásuk korlátozandó, de nem kell az étrendből elhagyni!

Fogyasztásuk nem teljesen eltiltott, kb. napi 10 dkg megengedhető, de mindenképpen korlátozandó és a korlátozott fogyasztás is egyenletes legyen (tehát pl., ha 2 tojásból rántottát eszik, akkor ne egyen hozzá pl. fejes salátát): tojás, máj, fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab, málna, szamóca

2. Közepes K-vitamin tartalmúak (0,01-0,1 mg/100g) - Csak túlzott mennyiségben való fogyasztásuk befolyásolja a Syncumar hatását, ezért kis mennyiségben fogyaszthatók:

A Syncumar-t szedő betegek a szokásosmennyiségben fogyaszthatják: vaj, étolaj, sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba, alma, narancs

3. Alacsony K-vitamin tartalmúak (0,01 mg/100g alatt) - Fogyasztásuk nem befolyásolja a Syncumar hatását:

Fogyasztása nem befolyásolja az INR szintet, ezáltal a Syncumar napi dózisát sem: húsfélék, hal, kenyér, pékárúk, olíva, burgonya, rizs, tésztafélék, tejtermékek

Tehát az első csoportba tartózó ételekre kell igazán odafigyelni. A beteg csak korlátozott mennyiségben fogyasszon belőlük, de ami ennél is fontosabb, hogy fogyasztásuk egyenletes legyen. Ha valaki tojást eszik (1-2 darab maximum), akkor ne egye azt salátával, vagy paradicsommal, paprikával, stb. Ezekből az ételekből kerülni kell a napi 10 dkg-nál nagyobb adagok fogyasztását.

 

Zöldség- és gyümölcsfélék K-vitamin tartalma (microgramm / 100 gramm)

 
ananász 1 zöldborsó 50
gomba 1 karfiol 50
görögdinnye 1 uborka 75
sárgadinnye 1 spenót 120
mangó 1 petrezselyem 125
burgonya 3 vöröskáposzta 125
alma 5 fehérkáposzta 200
paradicsom 5 fejes saláta 129
szőlő 5 kelkáposzta 200
őszibarack 5 brokkoli 200
szilva 5 répafélék 650
zöldbab 14 szamóca 670
tarkabab 50    

A prothrombin szintet befolyásoló gyógyszerek

 

A Syncumar is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról