Dyspepsia

gvmd - 2005. február 05.

 

A dyspepsia eredetileg egy ősidők óta ismert görög szó, rossz emésztést jelent. Ez a fogalom annyira általános, hogy értelmezése számos zavart okozhat betegek és orvosok körében egyaránt. A "magyarítási" kísérletek inkább érdekesek, mint hasznosak. Szóba került a "lusta gyomor", emésztési zavar", "puffadás" stb. kifejezések használata, de ezek alkalmazása valószínűleg csak a konfúziót fokozná. A dyspepsia tulajdonképpen egy rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoport - feszülés érzése, puffadás, korai teltségérzés, émelygés, gyomortájon jelentkező fájdalom vagy dyscomfort, émelygés, hányinger, böfögés, gyomorégés - melynek az esetek nagy részében semmi köze sincs az emésztés biokémiai folyamatához. E panaszok tehát gyakran az étkezéssel függnek össze, máskor étkezéstől függetlenek, vagy épp étkezésre enyhülnek.

Miért fontos?

Organicus dyspepsia esetén a panaszok hátterében szervi megbetegedés áll. Funkcionális dyspepsia-ról akkor beszélünk, ha a tüneteket nem szervi megbetegedés okozza.

Melyek a dyspepsia tünetei?

Mi a fenti panaszok oka?

Megfelelő emésztés esetén a lenyelt ételt a nyelőcsőizom összehúzódásai továbbítják a gyomorba. A nyelőcső alján található izomgyűrű megakadályozza a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Sok embernél megfelelő mértékű gyomorsavtermelés mellett is jelentkezik gyomorégés. Ennek az a magyarázata, hogy ez az izomgyűrű nem működik szabályosan, a gyomorsav regurgital (visszaáramlik) a nyelőcsőbe és égő-maró érzést okoz. A gyomor feladata az elfogyasztott étel tárolása, feldolgozása és emésztésének megkezdése. A gyomor alsó részén található egy másik izomgyűrű, amely megakadályozza a vékonybéltartalom gyomorba való visszajutását, illetve csak a megfelelően előemésztett táplálékot engedi továbbhaladni a gyomorból a vékonybélbe. Dyspepsiaban a gyomor ürülése elhúzódó, vagyis lustán működik és kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint puffadás, felfúvódás, gyakori böfögés, teltségérzet, gyomortáji fájdalom. Egyes krónikus betegségek vagy állapotok hajlamosítanak emésztési zavarokra, mivel lelassítják a gyomor ürülését. Ilyen például a cukorbetegség, veseelégtelenség, műtét utáni állapot. Dyspepsia társulhat a máj-, epeutak, hasnyálmirigy, belek betegségeihez, lázas állapothoz. Bizonyos ételek, italok, mozgásszegény életmód és néhány gyógyszerek is előidézhetik a fenti emésztési zavarokat, vagy súlyosbíthatják azokat.

Milyen panaszok esetén kell szervi megbetegedésre, organicus dyspepsia-ra gondolni?

A fenti tünetek, panaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulnia, gastroenterologiai kivizsgálás szükséges (!)

Funkcionális dyspepsia-ra gondolhat az alábbi esetekben

A funkcionális dyspepsia-nak három csoportját különböztetjük meg:

1. Dysmotilitas típusú dyspepsia

Ez a legelterjedtebb forma, a tünetekért ilyenkor az emésztőrendszer nem megfelelő „mozgása”, a gyomor-bélrendszer nem megfelelő ürülése a felelős. Jellemzően, a csak gyomorsav csökkentésre irányuló kezelések nem hatékonyak. Megoldást a gyomor- és bélrendszer természetes mozgását összehangoló terápia adhat.

Jellemző tünetei:

2. Reflux jellegű dyspepsia

Refluxnak nevezzük, a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Refluxra utaló tünetek:

3. Fekélyszerű dyspepsia

Tünetei a fekélybetegségre emlékeztetnek, sokszor a hátterében ilyenkor is a nem megfelelő gyomorürülés áll.

Tünetei:

A funkcionális dyspepsia három csoportja nem mindig különül el élesen egymástól, a tünetek keveredhetnek, ilyen esetben nem meghatározható, kevert típus-ról beszélünk.

A kezelés első lépése

Az étkezési szokások és életmód megváltoztatása

1. Csökkenteni kell az emésztést megnehezítő ételek, italok fogyasztását

2. Kerülni kell az olyan tevékenységeket és körülményeket, amelyek hozzájárulnak az emésztési zavarokhoz

3. Bizonyos gyógyszerek előidézhetik az emésztési zavarokat

4. Ha éjszaka gyomorégése van, tegyen a feje alá (az ágya fejvége alá) egy 15-20 cm-es támasztékot, így elősegíti az étel és a sav kiürülését a nyelőcsőből

A kezelés második lépése

Ha fenti változtatások ellenére nem enyhülnek panaszai, gyógyszeres kezelés jön szóba

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról