Étrendi tanácsok 2-es típusú cukorbetegek számára

gvmd - 2007. szeptember 09.

[ Az Étrendi tanácsok 2-es típusú cukorbetegek számára című kiadvány honlapomon való megjelenését a GlaxoSmithKline tette lehetővé, melyet ezúton köszönök meg. ]

 

A nemzetközi tendenciához hasonlóan hazánkban is egyre nő a cukorbetegek száma. Ez nem véletlen, hiszen a családi hajlamon túl a mai kort jellemző helytelen életmód, a túltáplálkozás, a mozgásszegénység, valamint a stressz önmagában és együttesen is hozzájárul a betegség kialakulásához. Mindez azért különös jelentőségű, mert a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetmentessége folytán részben a fel nem fedezettség, részben pedig a kellemetlennek gondolt, és emiatt elhanyagolt diéta miatt súlyos, visszafordíthatatlan szövődmények alakulnak ki, amelyek az életminőséget jelentősen rontják. Ezzel a tájékoztató füzettel abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy megismerjék a 2-es típusú diabétesz lényegét, a diéta mikéntjét, valamint gyakorlati tanácsokkal lássuk el mindazokat, akik cukorbetegségük ellenére is egészségesnek és fittnek szeretnék érezni magukat.

Tápanyagaink

Ételeinket különböző tápanyagok alkotják, mint amilyenek például a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezek – egyéb funkcióik mellett – szervezetünknek energiát szolgáltatnak, de léteznek táplálékainkban olyan anyagok is, amelyek energiát ugyan nem adnak, de sejtjeink, szerveink működéséhez hasznosak vagy nélkülözhetetlenek. Ez utóbbi csoportba a belek optimális működéséhez szükséges vízben nem oldódó rostokat soroljuk (ezek egyébként kémiailag szénhidrátok), továbbá a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket, amelyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne. Energiára szüksége van a szervezetünknek, de éppen csak annyira, hogy funkcióit ellássa és biztosítsa az egészséges testsúlyt. Miután a túlsúly kedvezőtlenül hat a cukorbetegség lefolyására, a kalória-bevitel óriási jelentőségű diabéteszben. Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására, túlsúlyosaknak pedig tömegük csökkentésére kell törekedniük a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. A tápanyagtáblázatban ezért nem csupán az élelmiszerek szénhidráttartalmára, hanem kalóriaértékére is figyelmet kell fordítani! Mindhárom energiát adó tápanyagunknak szerepe van a diabétesz diétájában, de miután a cukorbetegség nem más, mint a szénhidrát-anyagcsere zavara, így a továbbiakban igazán részletesen a szénhidrátokat tárgyaljuk.

Szénhidrátok

A szénhidrátok a szervezet leggyorsabban és legkönnyebben hozzáférhető energiaszolgáltatói. A szénhidrátokat leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy a „nagy” szénhidrát-molekulákat kicsi cukormolekulák (szőlőcukrok, orvosi szaknyelven glükózmolekulák) alkotják, vagyis az emésztés során az összetett szénhidrátok is glükózzá bomlanak le, így szívódnak fel a vérbe, és szállítódnak a sejtekhez. A cukrok egy része ott felhasználódik, más része a májban raktározásra kerül keményítő formájában, hogy szükség esetén mobilizálható legyen onnan, a maradék pedig zsírrá alakul. Annak függvényében, hogy csak néhány vagy éppen sok cukormolekula kapcsolódik-e össze, hívjuk őket egyszerű (gyorsan felszívódó) vagy összetett (lassan felszívódó) szénhidrátoknak. A felszívódás sebességének pedig a vércukoremelő hatás tekintetében van jelentősége, hiszen az egyszerű szénhidrátokat a szervezetnek nem vagy csak alig kell bontania, vagyis a cukormolekulák gyorsan bejutnak a keringésbe, alaposan megemelve a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek szénhidrátjainak lebontásához idő kell, tehát fokozatosan jutnak be a vérbe, kevésbé emelve meg ezáltal a vér cukorszintjét. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy a szőlőcukorhoz képest (a szőlőcukrot 100%-nak véve) milyen mértékű az egyes élelmiszerek vércukorszint-emelő hatása. Néhány élelmiszernek meghatározták a glikémiás indexét, amellyel számos diabéteszről szóló olvasmányban találkozhattak a cukorbetegek, azonban az élelmiszerek táblázatban meghatározott glikémiás indexe egyénileg nagy szórást mutat, személyenként különböző, hogy melyik élelmiszer kinek mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukrát. Ennek megfelelően tehát érdemes mindenkinek kikísérleteznie, melyik étel milyen hatást vált ki nála, amelyet persze a vércukormérő készülékkel rendelkezők könnyebben megvalósíthatnak.

Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek

cukor, méz (ezek nem fogyaszthatók), tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek

teljes kiőrlésű lisztek, az ezekből készült pékáruk, barna rizs, korpás kekszek, nyers zöldségfélék

A normál vércukorszint többé-kevésbé állandó (4–5,6 mmol/l), azonban étkezést követően megemelkedik (7-8 mmol/l), amelyet az egészséges szervezet gyorsan helyre tud állítani. Ekkor ugyanis a hasnyálmirigy nagyobb mennyiségben kezdi termelni az inzulint, amelynek fő feladata a cukor sejtekbe juttatása a vérből. Amennyiben kevés az inzulin (esetleg teljesen hiányzik) vagy nem tudja kifejteni a hatását, a vérben megemelkedik a cukorszint, a sejtek pedig éhezni kezdenek. Ekkor beszélünk cukorbetegségről.

Fehérjék, zsírok

Az étrendben igaz ugyan, hogy a szénhidrátok a legfontosabbak, hiszen azokat számoljuk, de nem közömbös az sem, mennyi fehérjét és zsírt fogyasztanak. A fehérje-anyagcsere végtermékeit ugyanis a vese választja ki, s mivel a cukorbetegek hajlamosak veseszövődmények kialakulására, ezért az étrendnek relatíve fehérjeszegénynek (1 g/ideális testtömeg kilogramm) kell lennie. Ez azt jelenti, hogy túlhaladott az a nézet, miszerint egy diabéteszesnek húst hússal kellene ennie. A zsírokra pedig azért kell odafigyelni, mert túlzott bevitele elhízáshoz vezet, amelynek veszélyeiről korábban már volt szó, de a túl sok állati zsiradék emeli a vérzsírszintet is, ami további kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A 2-es típusú diabétesz

2-es típusú cukorbetegségben – legalábbis kezdetben – nincs szó abszolút inzulinhiányról, hiszen a szervezet termel inzulint, sőt gyakran többet is, mint szükség lenne rá, csak éppen a sejtekben nem tudja kifejteni a hatását, mivel azok bizonyos mértékig érzéketlenné váltak rá. Ez az érzéketlenség több okból is létrejöhet (pl. genetikai), de a leggyakoribb kiváltója az elhízás, amikor a megnövekedett tömegű zsírszövet kóros anyagcseréjének következtében alakul ki a rezisztencia. Később, néhány év múlva, ha a vércukorszint továbbra sem rendeződik, a tökéletlen anyagcsere miatt túlterhelt hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei olyannyira kimerülnek, hogy már nem lesz elegendő a tablettás kezelés, inzulinkezelés válik szükségessé.

A túlsúly, mint rizikófaktor

A túlsúly azon kívül, hogy cukorbetegségre hajlamosít, számos más betegség létrejöttében is szerepet játszik. Elhízottakban jóval gyakrabban találunk magas vérnyomást, magas koleszterin- és trigliceridszintet, ugyanakkor a védő (HDL) koleszterin mennyisége csökken vérükben. Nem ritka, hogy a szérum húgysavszintje is emelkedetté válik, amely végül köszvényhez vezethet. Mindezen hatások együttesen megnövelik a szívinfarktus, az érelmeszesedés és az alsó végtagi erek szűkületének esélyét.

Szövődmények

Talán a lehetséges szövődmények kialakulásának réme az, ami a leginkább megerősíti a cukorbetegekben az étrendi előírások betartásának szükségességét, hiszen a nem vagy nem megfelelően alkalmazott diéta következtében állandóan ingadozó vércukorszintek óhatatlanul előidézik valamelyik, vagy rosszabb esetben akár több szövődmény létrejöttét. Ezen szövődmények kialakulása azonban nem fenyegeti azokat, akik a terápiás utasítások betartásával, amelyekben a diéta is benne foglaltatik, biztosítják egyenletes vércukorszintjüket.

Melyek lehetnek tehát a lehetséges következmények:

A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki.

Étrend

Az ideális testsúly elérése és megtartása óriási jelentőségű, hiszen a komoly súlytöbblettel rendelkező betegek esetében a felesleges kilók leadásával a magas vércukorszint csökkenthető. A cukorbetegség étrendje gyakorlatilag megegyezik az egészséges étrend alapelveivel, a különbség csupán mennyiségi. Nem kell a cukorbetegnek külön főzni, egyen együtt a családtagjaival, csupán annyi a teendője, hogy számolja a szénhidrátokat, de emellett figyeljen oda az energia- és zsírbevitelre is. Amennyiben néhány hét alatt, a tartott étrendi javaslatok mellett csökken a vércukorszint, a laboreredmények alapján az orvos eldönti, elegendő lesz-e a diéta, valamint a további fogyás, vagy ki kell egészíteni gyógyszeres terápiával. A cukorbetegek természetesen nem folyamodhatnak különböző drasztikus fogyókúrás módszerekhez, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszintet megfelelő szénhidráttartalmú diétával mindenképpen biztosítani kell, vagyis a koplalás számukra nem engedhető meg. Emellett azt is tudni kell – ami a diabétesztől függetlenül is igaz – hogy a hirtelen fogyás a szervezetet túlságosan igénybe veszi, sőt a hatás többnyire nem is marad tartós. A bőr sem annyira rugalmas, hogy a fogyás túlságosan gyors ütemét követni tudja, így az gyakran megnyúlik, ami pedig szintén nem nyújt esztétikus látványt. A megoldás tehát a lassú, de tartós fogyás, ami maximum fél-egy kiló mínuszt jelent hetente. Természetesen aki csupán 20 dkg súlytól szabadul meg hétről hétre, de azt folyamatosan teszi, szintén jó eredményre számíthat. Az egészséges fogyás kulcsa tehát nem más, mint az orvos vagy a dietetikus által meghatározott energiatartalom betartása a meghatározott szénhidrátbevitel és a csökkentett zsírfogyasztás mellett (pl. 1200 kcal, 130 g szénhidrát).

Mozgás

A mozgás egészséges és cukorbeteg embernek egyaránt jót tesz. Erősíti a szívet, a tüdőt, az izmokat, élénkít egyrészt a keringés fokozódásával, másrészt az agyban termelődő endorfinok segítségével, amelyek közérzetjavító, frissítő, de ugyanakkor nyugtató hatással is rendelkeznek. A fizikai tevékenység során felhasználódnak a felesleges kalóriák, vagyis fogyás indul meg. A mozgás egyúttal csökkenti a vércukorszintet és a vérzsírszintet is kedvező irányban tolja el. Mindenki válasszon olyan mozgásformát, amelyet szívesen végez hetente háromszor félegy órát. Mindig könnyű gyakorlatokkal kezdjen, s csak lassan haladjon a nehezebbek felé. Ha valaki nem szeret egyedül mozogni, próbáljon meg bevonni ismerősöket, szomszédokat is a sportba. Többféle mozgást is érdemes kipróbálni, hiszen a változatosság érdekesebbé teszi az edzéseket és más-más izomcsoportot mozgat meg.

Gyógyszeres kezelés

Szerencsére ma már számtalan nagyon jó hatású és sokféle hatásmechanizmusú gyógyszer áll a cukorbetegek rendelkezésére, amelyek közül az orvos dönti el, hogy egyénileg kinek melyik gyógyszer a legideálisabb. A különböző hatásmechanizmusok miatt gyógyszerenként eltérő a bevétel időpontja, ezt meg kell kérdezni az orvostól, de a kezeléstől függően a diétában is lehetnek változások.

A cukorbetegek étrendje

Az étrend, ahogy már fent volt is szó róla, nem valami misztikus diéta, hanem maga az egészséges étrend, annyi módosítással, hogy szénhidrátokat kell számolni. Inzulinnal nem kezelt cukorbetegek naponta ötször, inzulinnal kezeltek ennél többször étkeznek, meghatározott időpontban.

Sokan hajlamosak elbagatellizálni az időpont kérdését, pedig ezek betartása nagyban hozzájárul az egyenletes vércukorszint kialakításához és megtartásához. Ugyanilyen fontos az is, hogy ne a napi összes szénhidrát, hanem az étkezésenként meghatározott szénhidrát mennyiségét vegyék figyelembe. Az étkezések szénhidráttartalmait nem lehet összevonni és két-három étkezését egyszerre megenni, mert ettől felborul a vércukorszint. Az egyenletes vércukorszint megvalósításához egyenletesen, meghatározott időpontokban kell étkezni. A tökéletes vércukorszint kialakításához nem mellékes az sem, hogy az egyes étkezések milyen arányban tartalmaznak gyorsan és milyen arányban lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezt részben a cukorbetegség típusa, részben egyéni különbségek határozzák meg. Ennek megvalósítására láthatnak majd példát a mintaétrendekben (15.-18. oldal). A számolás azonban nem elég, rendkívül fontos a nyersanyagok pontos lemérése is, amelyhez célszerű beszerezni egy levélmérleget vagy más néven „grammos” mérleget, amely maximum fél kilóig mér, vagyis sokkal pontosabb, mint a hagyományos konyhai mérleg. A cukrok felszívódását a szénhidrátok típusain (egyszerű, összetett) túl egyéb tényezők is befolyásolják. Egyrészt egyes élelmiszerek nyersanyagainak szerkezete az ipari előállítás során megváltozhat, például a puffasztott rizs, a gabonapelyhek gyorsabban szívódnak fel, így jobban emelik a vércukorszintet, hiszen sejtszerkezetük roncsolódott, ezáltal az emésztőenzimek jobban hozzáférnek, könnyebben tudjuk emészteni őket. Ugyanígy ha otthon felhabosítjuk a főtt burgonyát, jobban meg fogja emelni a vércukorszintet, mint ha kockára vágott állapotában fogyasztanák el. Ezzel szemben a zsiradékok lassítják a felszívódást, így jelenlétükben bizonyos élelmiszerek kevésbé okoznak hirtelen vércukor-emelkedést. Ezzel persze senkit sem szeretnénk zsiradékban gazdag étkezésre sarkallni, csak jó tudni, miért is nem a legideálisabb csokoládéval korrigálni a túl alacsony vércukorszintet, vagyis a hipoglikémiát (hiszen nem szívódik fel elég gyorsan, ekkor pedig kivételesen éppen ez a cél). Inzulinnal kezelt vagy inzulin-elválasztást serkentő gyógyszert szedő cukorbeteg soha ne induljon el otthonról gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszer nélkül, vagyis mindig legyen nála például egy kis dobozos 100%-os narancslé, amellyel egy esetleges hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) rendezni lehet. Speciális esetekben (bizonyos vércukorszint-csökkentő gyógyszer szedése mellett, egyedi élethelyzetekben, pl. koncert, zsúfolt busz stb.) kockacukor vagy szőlőcukor is ajánlható. A vércukorszint rendeződése után célszerű még 10-15 g lassú szénhidrátot is elfogyasztani, hiszen a cukor vagy narancslé hatása hamar lecseng és újabb hipoglikémia alakulhat ki.

Most sorban végignézzük, mit is kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról:

Édességek, édesipari termékek, édesítőszerek

A cukorbetegeket legkényesebben talán az édességek kérdése érinti, hiszen cukrot, mézet, illetve ezek felhasználásával készült termékeket nem fogyaszthatnak. Az édes ízről persze nem kell lemondaniuk, hiszen számos vegyület áll rendelkezésre édes íz elérésére.

A mesterséges édesítők nem tartalmaznak sem szénhidrátot, sem energiát, s nem keverendők össze a cukorpótlókkal, melyek 100 grammja gyakorlatilag 100 g szénhidráttal egyenlő. Tea, kávé édesítésére, valamint leves és főzelékek ízesítésére elsősorban mesterséges édesítőket célszerű használni, a cukorpótlók alkalmazása legfeljebb sütemények és dzsemek készítéséhez ajánlott. A cukorpótlók előnye a cukrokhoz képest csupán annyi, hogy lassabban szívódnak fel, ezáltal nem okoznak olyan mértékű vércukorszint-emelkedést, mint a hagyományos módon készült édességek, s a legtöbbjükből kevesebbre van szükség, hiszen édesebbek a cukornál. Amit azonban nem szabad elfelejteni, hogy ahány gramm kerül bele az ételbe, annyi grammal emelkedik annak szénhidráttartalma! A szorbittal óvatosan kell bánni, mert sokaknál puffadást, illetve hasmenést okoz, ezért napi 30 grammnál többet nem ajánlott elfogyasztani belőle.

Vigyázzanak a „0 %”-os vagy a „light” feliratú termékekkel, mert néha előfordul, hogy ez a jelölés csupán a termék zsírtartalmára vonatkozik, ettől függetlenül cukor hozzáadásával készült!

Jó tudni, hogy abból, hogy egy termék diabetikus, még nem feltétlenül következik az, hogy szénhidrátmentes, vagyis ezen készítmények szénhidráttartalmát le kell olvasni a csomagolásról és bele kell számolni a megadott keretbe. Figyelni kell arra is, hogy ezeket az adatokat többnyire 100 gramm termékre határozzák meg, így mindig aszerint kell osztani-szorozni, hogy mennyi szénhidrát fogyasztható. Diabetikus édességek fogyasztása egyébként csak alkalmanként ajánlható – elsősorban uzsonnára –, semmiképpen sem napi rendszerességgel.

mesterséges édesítők

cukorpótlók

hőre bomlik: aszpartam (Canderel tabl, Nutrasweet) szacharin

hőre nem bomlik: ciklamát (Polisweet, Süssina, Huxol) aceszulfám-K (Sunett)

szorbit (Glukonon: szorbit + szacharin) fruktóz (gyümölcscukor) maltodextrin (Canderel por)

Gabonafélék

A gabonafélék, pékáruk alapját a szénhidrátok képezik, vagyis fogyasztásuk mértékkel javasolt (kis mérleg használata!). Nem mindegy persze az sem, hogy a hatalmas választékból, amellyel az üzletekben találkozunk, melyek közül válogatunk. Mindenképpen a rostos, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre essen a választás, hiszen azok emésztése, lebontása több időt vesz igénybe, ezért a vérbe nem egyszerre, hanem fokozatosan jutnak be a lebontott cukormolekulák. Ezt a felszívódási sebességet jobban tudja követni az inzulin hatása is, így a cukormolekulák anélkül, hogy feltorlódnának a vérben – mint például fehér kenyér, fehér zsemle fogyasztását követően –, szépen fokozatosan beépülnek a sejtekbe. Mit válasszunk tehát? Kenyerek, pékáruk közül mindenképpen a rostos változatokat, fehér rizs helyett barnát, a száraztészták közül pedig a durumbúzából készülteket, amilyenek például az olasz tészták is!

Zöldségfélék

Az elején leszögezhetjük, hogy nincs tiltott zöldségféle, mindegyiket fogyaszthatják a cukorbetegek! Ha emellett még megnézik a tápanyagtáblázatot is, láthatják, hogy jó néhány zöldségféle szénhidráttartalma nem éri el az 5 grammot. Ez azért nagyon jó, mert ezeket mértékkel fogyasztva (egyszerre kb. 20 dkg-ot nem meghaladó mennyiségben) a szénhidráttartalmukat nem kell belekalkulálni a megadott keretbe. Ha tehát a hideg étkezések mellé elfogyasztanak 1-2 paradicsomot, paprikát, egy darabka uborkát vagy retket, sőt ebédhez megesznek egy kistányérnyi salátát, ezeket mind nem kell beleszámolni az étkezés szénhidrátkeretébe. Mindemellett ráadásul ellátják szervezetüket kellő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel és nem utolsó sorban rosttal. Az 5 gramm szénhidrátnál többet tartalmazó zöldségféléket azonban mindig be kell kalkulálni a keretbe!

Gyümölcsök

Néhány kivételtől eltekintve a gyümölcsöket is ehetik a cukorbetegek, azonban mindegyiket le kell mérni és csak a meghatározott szénhidrátmennyiségen (egyszerre maximum 15-20 gramm) belüli adag fogyasztható belőlük. A zöldségekkel ellentétben itt van néhány fajta, amely fogyasztása nem ajánlott. Ezek közül magasan kiemelkedik a szőlő, amely szénhidrát-összetételét tekintve rendkívül előnytelen cukorbetegek számára. Olyan nagy arányban tartalmaz ugyanis szőlőcukrot, hogy a diabéteszesek vércukorszintjét percek alatt a magasba röpíti még akkor is, ha az elfogyasztott adag a megengedett szénhidrátmennyiséget nem haladja meg. Az aszalt gyümölcsök nagy koncentrációban tartalmaznak cukrot, így ezek fogyasztása sem ajánlott, ahogyan a nem aszalt, de puha, nagyon érett szilváé, körtéé sem. Banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is! A banán ugyanis csak akkor nem veszélyes, ha a meghatározott szénhidrátmennyiséget nem meghaladóan fogyasztja a cukorbeteg, márpedig a banán nagyon magas szénhidráttartalmát figyelembe véve ez igen kis mennyiség. A dinnye fogyasztása szintén csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, hiszen ez az a gyümölcs, amelyből hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál. A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható (figyelembe véve, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak), de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben! Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!

Tej, tejtermékek

A folyékony tejtermékek, tehát maga a tej, valamint a kefir és a joghurt erősen emelik a vércukorszintet, ezért 2 decinél többet egyszerre nem ajánlott meginni belőlük. Viszonylag magas fehérjetartalmuk miatt pedig a napi fél liter legyen a maximum mennyiség, ami elfogy ezekből. Kalóriatartalmuk miatt érdemes az alacsony zsírtartalmú termékeket választani, ami vonatkozik természetesen a sajtokra is, amelyek szénhidráttartalma nem számottevő, így bele sem kell számolni a megengedett szénhidrátkeretbe. Legismertebb sovány sajtok a Tolnai sovány, a Fokhagymás, a Köményes, továbbá a Mozzarella sajtok, melyeket minden nagyobb üzletben megvásárolhatnak. A túró viszonylag alacsony szénhidráttartalma miatt jól beleilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Szerencsére már túróból is létezik sovány változat, így válasszák inkább azt! Gyümölcsjoghurtok közül az fogyasztható, amely cukor hozzáadása nélkül készül, s hogy melyek ezek, az a termékek csomagolásán található leírásból derül ki.

Tojás

A sok vihart kavart tojás fogyasztásáról annyit kell tudni, hogy bár sok benne a koleszterin, mégsem kell kizárni az étrendből, hiszen ettől eltekintve rendkívül egészséges. A magas koleszterinszintért ugyanis elsősorban a belső termelés a felelős, így annak, aki genetikailag arra van „kódolva”, hogy szervezete sok koleszterint termeljen, hiába nem eszik tojást, mégis emelkedett lesz a vérzsírszintje. Normál mértékben tehát (átlag napi egy tojás) bátran fogyasztható, és még szénhidráttartalma sincs. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a vér koleszterinszintjét jobban emeli a telített zsírsavakban gazdag táplálkozás (pl. zsíros húsok), mint a koleszterinfogyasztás.

Húsok, húskészítmények

A húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, ahogyan a húskészítmények sem, hacsak nem tesznek hozzá rizst (pl.: májas hurka) vagy áztatott zsemlét (pl. fasírt, véres hurka). Éppen emiatt gondolják úgy a cukorbetegek, hogy ezekből a termékekből bármennyit fogyaszthatnak! Az igazság az, hogy a húsok ugyan valóban nem ugrasztják ki a vércukorszintet, azonban magas fehérje- és kalóriatartalmuk mégis óvatosságra int. A túlzott mértékű fehérjebevitel – magyarul a sok húsevés – ugyanis veseszövődmények kialakulására hajlamosíthat, a magas kalória-bevitel – húsféléken látható, ill. a bennük lévő ún. rejtett zsírok által – pedig elhízáshoz, ennek eredményeként az inzulin hatékonyságának romlásához, így a vércukorszintek emelkedéséhez vezet. Mindezekből az következik, hogy a zsírszegény húsok (szárnyasok bőr nélkül, sovány marhahús, sertéskaraj) fogyasztásával is célszerű mértéket tartani. Hideg étkezéskor tehát meg kell elégedni 5-6 dkg sovány felvágottal, főtt étkezéseknél pedig 12-15 dkg-nál nem több hússal.

Halak

A húsokhoz hasonlóan a halak sem tartalmaznak szénhidrátot, azonban a halak, mint az igazán egészséges mediterrán étrend alapanyagai, egészségesebbnek mondhatók a húsoknál. A sovány halak (busa, tengeri halak), valamint a tenger gyümölcsei ugyanis olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, ezzel párhuzamosan a védő koleszterin, a HDL szintjét emelik. Érdemes tehát a húsételeket hetente egyszer vagy akár kétszer is halas fogásokra cserélni.

Zsiradékok

A zsiradékok nem tartalmaznak szénhidrátot, kalóriából azonban tetemes mennyiség van bennük, így csak mértékkel fogyaszthatók, akkor is inkább a növényi eredetűek. Ez nem azért fontos, mintha ezek kevésbé hizlalnának, hiszen kalóriatartalmuk ugyanannyi, mint állati eredetű társaiké, hanem a zsírsavösszetételük kedvezőbb. A növényi eredetű élelmiszerek ugyanis, amilyenek az olajok és a margarin is, nem tartalmaznak koleszterint. A mediterrán étrend egyik alapanyaga, az olívaolaj azért olyan egészséges, mert gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek emelik a védőfaktor (HDL-koleszterin) szintjét a vérben, míg a káros koleszterinét (LDL) csökkentik. Miután a cukorbetegek vezető halálokai a szív- és érrendszeri betegségek, melyek egyik legfontosabb rizikófaktora a magas vérzsírszint, a zsírszegény étrend tartása, bár minden egészséges ember számára alapvető jelentőségű, cukorbetegeknél különösen fontos.

Folyadékok

A legjobb szomjoltó a víz, az ásványvíz, a gyümölcstea vagy akár a limonádé, amelyekből jó, ha naponta legalább másfél-két liter elfogy, de természetesen a cukorbetegek számára is léteznek egyéb alternatívák. Ilyenek a cukor hozzáadása nélkül készített gyümölcslevek vagy üdítő italok. Természetesen a gyümölcslevekben található szénhidrát, amely mennyisége a lé gyümölcshányadának függvénye. A „light” megnevezésű vagy a minőségi 100%-os gyümölcslevek dobozain feltüntetik a szénhidráttartalmukat, így azokat bele kell számolni a szénhidrátkeretbe. A light szénsavas üdítők és a diabetikus szörpök 90%-a abszolút szénhidrátmentes, így azok fogyasztása cukorbetegség szempontjából korlátlanul történhet. Azt azonban tudni kell, hogy a szénsavas üdítők, különösen a kólafélék rengeteg foszfort tartalmaznak, amely fokozza a kalcium ürülését a szervezetből, hosszútávon csontritkulást, fogszuvasodást okozva. Érdemes tehát ezeket az italokat csupán alkalomszerűen fogyasztani!

Alkoholok

Alkohol ne kerüljön gyakran terítékre, akkor is csak a száraz borok, pezsgők, esetleg sör jöhetnek szóba, édes borok, pezsgők, cukros likőrök nem; szénhidráttartalmukról azonban természetesen nem szabad elfelejtkezni. Borból, pezsgőből 2 dl, sörből 3 dl fogyhat egyszerre. A tömény alkoholokkal különösen vigyázni kell, hiszen a májban történő lebontásuk során gátolják annak cukorleadását, ami bizonyos gyógyszerekkel kezeltek esetében komoly hipoglikémiát okozhat, ezért alkoholt csak szénhidráttartalmú étkezéssel egybekötve lehet fogyasztani!

Gyakori kérdések

Kérdés: Manapság sokat hallani a színezett kenyerekről. Hogyan tudom megkülönböztetni, melyik a valódi teljes kiőrlésű kenyér és melyik a „hamisítvány”?

Válasz: Meg kell nézni a kenyér vágási felültét. Ha látja a kenyér tésztájában az apró rostdarabkákat, az jót jelent, valamint a kenyér tömörsége is ismérv lehet. A felfújt kenyerek ritkán valódiak, ellenben a tömör tapintatú termékek nagy valószínűséggel igazi rostokat tartalmaznak.

Kérdés: A tápanyagtáblázatok nem írják a rozsos zsemle és más rostos kiflik szénhidráttartalmát. Hogyan állapítsam meg a szénhidráttartalmukat?

Válasz: Tegye rá őket a kis mérlegére és a kenyér szénhidráttartalmának meghatározásához hasonlóan, dekánként 5 gramm szénhidrátot számoljon rájuk (pl.: egy kornspitz 7 dkg = 35 g szénhidrát).

Kérdés: A falunkban nem lehet zsírszegény sajtokat, túrót venni, csak bent a városban! Hogyan egyem akkor ezeket rendszeresen?

Válasz: A sajtok, a túró, de még a rostos pékáruk is kiválóan fagyaszthatók. Amikor a városban megejtik a nagybevásárlást, vegyenek egyszerre többet ezekből a termékekből és kis adagokban fagyasszák le őket, így bármikor elővehetők.

Kérdés: Minden alkalommal le kell mérnem a rizst, vagy más köreteket a főzésnél, illetve készítsem a magamét inkább külön a családétól?

Válasz: Semmi esetre se készítse külön a saját adagját, inkább fogadja el a következő tanácsot. Minden köretet, rizst, tésztát, galuskát, krumplit elég egyszer – először – lemérnie, de akkor pontosan és alaposan és így később nem lesz gondja velük. Tegye meg, hogy lemér a különböző nyersanyagokból 10 dkg-ot a kismérlegén nyersen, azután pedig főzze meg azokat. Közben a tápanyagtáblázatban nézze meg, hogy az adott alapanyag mennyi szénhidrátot tartalmaz. Amikor elkészült (a rizs vagy tészta meg is duzzad eközben), evőkanállal merje át az egészet egy másik tálba, és számolja meg, hogy hány evőkanál volt. Ha a 10 dkg-ra vonatkozó szénhidráttartalmat elosztja a kanalak számával, megkapja, hogy egy evőkanál kész köret mennyi szénhidrátot tartalmaz. (pl.: 10 dkg barna rizst nyersen lemérünk – szénhidráttartalma 70 g –, majd megfőzünk. Amikor kész, átkanalazzuk ® ha 10 evőkanál lesz ® 70 : 10 = 7, vagyis 1 evőkanál főtt barna rizs 7 g szénhidrátot tartalmaz.). Ha ezt megteszi, legközelebb nyugodtan főzhet bármennyi rizst a családnak, pontosan tudja, mennyit szedhet ki ön az egészből. Egyszerűbb, de közel sem olyan pontos megoldás az, ha lemérjük a nyersanyagot, és megnézzük, hogy mennyinek néz ki a tányéron ebből egy adag. Ez azonban azért nem olyan precíz, mert más szénhidrátmennyiséget lehet megenni köretből akkor, ha például nincs leves, mint akkor, ha van. Nem mindegy továbbá az sem, miből és hogyan készül a leves, hiszen az egyiknek 0, míg a másiknak akár 20 gramm is lehet a szénhidráttartalma. De gondolhatunk egy töltött csirke ebédre is, amikor a töltelék maga is jócskán tartalmaz szénhidrátot.

Kérdés: Hogyan számoljam ki a főtt ételek szénhidráttartalmát?

Válasz: Nagyon egyszerűen. Minden nyersanyagot mérjen le, írja le egy füzetbe, majd kezdjen el főzni. Amíg fő az étel, tápanyagtáblázat és számológép segítségével számolja ki az alapanyagok szénhidráttartalmát az adott mennyiségére vonatkozóan, adja össze, majd ha elkészül az étel, ennek alapján kalkulálja ki, hányad részét eheti meg.

És végezetül

Bár igyekeztünk a lehető legjobban összefoglalni mindazokat a tudnivalókat, amelyekre a cukorbetegeknek szükségük van, de ennek a kis füzetnek az elolvasása természetesen nem helyettesíti a dietetikussal történő – jó esetben – rendszeres találkozást, csupán kiegészíti azt és segítséget ad az otthoni eligazodásban. Érdemes az étkezésekről és a számolásokról naplót vezetni, mert ennek segítségével egyfelől rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai, mindenki ellenőrizni tudja saját magát, másfelől a dietetikus és a kezelőorvos is pontos képet kap a beteg táplálkozásáról, a hibák korrigálásával pedig a diéta javítható. A napló vezetése kezdetben elengedhetetlen feltétele a cukorbetegség kezelésének. A cukorbeteg diéta ugyanis rendkívül egyedi, számos buktatót rejthet magában, amely csak akkor kerül a dietetikus és a kezelőorvos tudomására, ha a beteg a kezelés kezdetén konkrétan leírja, hogy mikor és mit evett. Ezek alapján tudunk a betegnek segíteni és személyre szólóan további tanácsokat adni.

Étrendminták

1.) Általános, súlytartó étrend (1500 kcal)

Étkezés időpontja

07:00

10:00

13:00

16:00

19:00

Szénhidráttartalom

30 g

20 g

50 g

20 g

40 g

Reggeli: (30 g szénhidrát, 260 kcal)

(a 30 gramm legalább kétharmadát lassú felszívódású szénhidrát képezze, a többit gyors, de lehet akár az egész reggeli is lassú; az esetek legnagyobb részében az utóbbi a kedvezőbb)

2 dl 1,5 %-os tej, 4 dkg Bakonyi barna kenyér, 1 vékony szelet köményes sajt, 1 paradicsom

Tízórai: (20 g szénhidrát, 102 kcal)

(a felét gyors, a másik felét lassan felszívódó szénhidrátok alkossák)

15 dkg alma, 3 korpás keksz

Ebéd: (50 g szénhidrát, 699 kcal)

Sajtleves pirított kenyérkockával

Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg Tenkes sajt, 2 tojássárgája, 120 ml kefir, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, só, ételízesítő, 12 dkg rozskenyér

Világos rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd felengedjük vízzel. Ételízesítővel, sóval ízesítjük és felforraljuk. A tojássárgáját összekeverjük a kefirrel és tálalás előtt a forró, de nem fövő levesbe keverjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Egy adag energiatartalma: 274 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 20 g

Tonhal gombával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg friss vagy mirelit tonhal, 15 dkg gomba, 4 dkg margarin, 80 ml 1,5 %-os tej, 4 dkg Óvári sajt, 2 tojás, 1 dl kefir, finomra vágott petrezselyemzöld, só, reszelt szerecsendió

A halat felszeleteljük, besózzuk, majd teflonserpenyőben kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, majd a margarin egyharmadával kikent tűzálló tálba fektetjük. A maradék margarint felmelegítjük, átfuttatjuk benne a szeletekre vágott gombát, sózzuk és fedő alatt megpároljuk. Ha kész, zsírjára sütjük, s liszttel meghintve felengedjük tejjel, majd állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kefirt, a tojássárgáját, s reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Végül eldolgozzuk benne a habbá vert tojásfehérjét és a halszeletekre öntjük. A tetejét reszelt sajttal megszórva, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egy adag energiatartalma: 302 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 5 g

Petrezselymes burgonya

Hozzávalók 4 személyre: fél kiló burgonya, só, petrezselyemzöld

A meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük és a finomra vágott petrezselyembe forgatjuk. Egy adag energiatartalma: 113 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 24 g

Uborkasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 32 dkg uborka, citromlé, mesterséges édesítő, só, őrült bors, víz

Az uborkát legyaluljuk és leöntjük a salátalével, melyhez a vízben eloszlatjuk a citromlevet, a sót, a borsot és a mesterséges édesítőt. Egy adag energiatartalma: 10 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 1 g

Uzsonna: (20 g szénhidrát, 105 kcal)

(az uzsonna mindig gyorsan felszívódó szénhidrátokból álljon)

30 dkg eper vagy 25 dkg narancs vagy 30 dkg alma vagy 20 dkg barack stb.

Vacsora: (40 g szénhidrát, 336 kcal)

(a 40 grammból 30 grammot lassan felszívódó szénhidrát alkosson, a többit gyors; másik esetben viszont lehet az egész vacsora lassú felszívódású)

2 dl kefir, 6 dkg bajor rozskenyér, light margarin, 1 szelet aszpikos pulykasonka, zöldpaprika

2.) Fogyasztó étrend (1200 kcal)

Étkezés időpontja:

07:00

10:00

13:00

16:00

19:00

Szénhidráttartalom:

25 g

15 g

45 g

15 g

30 g

Reggeli: (25 g szénhidrát, 210 kcal)

(a 25 gramm szénhidrátból minimum 20 g lassan felszívódó legyen, de még jobb, ha mind a 25 g lassú)

tea (cukor nélkül), 5 dkg korpás kenyér, körözött, retek

Tízórai: (15 g szénhidrát, 120 kcal)

(a tízórai felét lassan felszívódó szénhidrát alkossa, a többit gyors)

1 pohár cukormentes gyümölcsjoghurt, 1 korpás keksz

Ebéd: (45 g szénhidrát, 545 kcal)

Kefires pulyka

Hozzávalók 4 személyre: fél kiló pulykamellfilé, másfél ek. olaj, 2 dl 1,5 %-os tej, 2 dl kefir, 8 dkg Tenkes sajt, só, őrölt bors

A pulykahúst kis szeletekre vágjuk, kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük és olajjal kikent tűzálló tálba tesszük. A tejjel elkevert kefirt ráöntjük, reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük. Egy adag energiatartalma: 350 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 6 g

Párolt barna rizs

Hozzávalók 4 személyre 22 dkg barna (hántolatlan) rizs, só

A rizst megmossuk és legalább két és félszeres mennyiségű sós vízben, kis lángon puhára pároljuk. Egy adag energiatartalma: 195 kcal; egy adag szénhidráttartalma: 39 g

Uzsonna: (15 g szénhidrát, 73 kcal)

(az uzsonna mindig gyorsan felszívódó szénhidrátokból álljon)

14 dkg magozott meggy vagy 15 dkg kivi vagy 20 dkg alma vagy 20 dkg mandarin stb.

Vacsora: (30 g szénhidrát, 270 kcal)

(a vacsora legalább kétharmadát lassú felszívódású szénhidrát alkossa, a többit gyors, de lehet akár az egész is lassú)

1 dl kefir, 5 dkg ötmagos kenyér, light margarin, 1 szelet csirkemellsonka, 1 paradicsom

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek (kivéve ultragyors hatású inzulinnal végzett terápia esetén), pótvacsora elfogyasztására van szükségük. Ez az utóvacsora általában 10, 15 vagy 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, amelynek célszerű, ha legalább a fele lassan felszívódó szénhidrátból áll, de egyedi esetben, ritkán csak gyors szénhidrát is lehet. Az utóvacsora (és a többi étkezés) időpontját a kezelőorvos határozza meg, hiszen ez attól függ, ki hányszor és milyen inzulint kap.

Tápanyagtáblázat

A tápanyagtartalmak 100 gramm vagy 100 ml mennyiségű élelmiszerre vonatkoznak, a külön jelölt darabos termékek kivételével.

Minden élelmiszert tisztított, nyers állapotban kell lemérni!

Kcal

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

Gabona magvak és őrlemények

árpagyöngy

357

9

1,4

75

búzacsíra

349

25

8

42

búzadara

349

9,4

1

74

búzakorpa

322

15

5,5

51

búzaliszt

375

12,3

1,3

76

graham liszt

363

12

3

69

hajdina

343

9

3,3

70

keményítő

346

0,8

0

84

köles

362

11

3,9

71

rizs (fehér)

353

8

0,3

77

rizs (barna)

350

9

0,3

70

rizsliszt

359

6,9

0,6

79

rozsliszt

357

8,7

1,3

75

zabkorpa

337

15,3

5,5

57

zabpehely

386

14,4

6,8

64

zsemlemorzsa

351

10,2

0,9

73

Kenyerek, péksütemények

abonett (korpás) (1 db)

21

0,5

0,1

5

barna kenyér

243

8,5

0,8

50

fehér kenyér

250

8,8

1,5

53

hamlet (1 db)

33

1,2

0,2

7

kifli (1 db)

133

4,5

1,1

25

pászka

379

10

1,1

78

zsemle (1 db)

151

5,1

0,4

30

Tészták

durumtészta

375

13

2

77

száraztészta

392

15

3,4

73

Friss zöldség- és főzelékfélék

articsóka

22

2,4

0,1

3

brokkoli

24

3,3

0,2

2

burgonya

94

2,5

0,2

20

céklarépa

31

1,3

0,1

6

cikória

17

1,3

0,2

2

cukkíni

32

1,5

0,4

5

édesköménygumó

16

0,3

2

fejes káposzta

32

1,6

0,2

6

fejes saláta

17

1,4

0,3

2

fejtett bab

167

10,8

0,4

29

fokhagyma

137

6,8

0,1

26

gomba (csiperke)

40

5,9

0,2

3

gomba (laska)

39

1,9

0,7

6

karalábé

39

2,1

0,2

7

karfiol

30

2,4

0,4

4

kelbimbó

51

4,9

0,6

6

kelkáposzta

35

3,6

0,3

4

kínai kel

16

1,2

0,3

2

kukorica

131

4,7

1,6

24

lilahagyma

40

1,2

0,1

8

mángold

24

2,1

0,3

3

padlizsán

27

1,3

0,2

5

paradicsom

23

1

0,2

4

paraj

20

2,3

0,3

2

patisszon

31

1,2

0,1

6

petrezselyemgyökér

30

1,2

0,1

6

póréhagyma

38

2,2

0,3

6

pritaminpaprika

55

0,8

9

rebarbara

17

0,6

0,1

3

retek

15

1,2

0,1

2

sárgarépa

40

1,2

0,2

8

sóska

24

2,4

0,5

2

spárga

17

2

0,1

2

sütőtök

80

1,5

0,6

16

tök (főző)

31

1,1

0,1

6

uborka

12

1

0,1

2

vörös káposzta

32

1,7

0,2

6

vöröshagyma

40

1,2

0,1

8

zellergumó

29

1,4

0,3

5

zöldbab

41

2,6

0,3

7

zöldborsó

90

7

0,4

14

zöldpaprika

20

1,2

0,3

3

Zöldség- és főzelékkészítmények

csemegeuborka

14

0,6

0,1

3

kovászos uborka

13

0,7

0,2

2

olajbogyó

231

0,2

21,9

6

savanyított káposzta

20

1,1

0,2

3

sűrített paradicsom

111

5

1

20

Hüvelyesek és készítményei

csicseriborsó

308

19,8

3,4

49

lencse

342

26

1,9

53

sárgaborsó

321

21,7

1,5

53

szárazbab

338

22,3

1

58

szójagranulátum, (kocka)

451

45

20,6

18

tofu

84

12

4

9

Friss gyümölcsök

alma

31

0,4

0,4

7

ananász

53

0,4

0,7

12

avokádó

228

1,9

23,5

2

áfonya, (vörös)

35

0,3

0,5

7

banán

105

1,3

0,1

24

birs

10

0,6

0,9

9

citrom

27

0,4

5,8

2

cseresznye

63

0,8

0,7

14

egres

39

0,6

1,4

8

eper

35

0,9

0,6

7

füge

64

1

0,3

15

görögdinnye

29

0,5

0,2

7

grapefruit

36

0,5

1,6

7

kajszibarack

48

0,9

0,6

10

kivi

52

1

0,6

11

kókusz (friss)

401

3,9

37

10

körte

52

0,4

0,3

12

málna

29

1,2

0,8

5

mandarin

45

0,7

0,8

10

mangó

56

0,5

0,2

13

meggy

52

0,8

1,4

11

narancs

41

0,6

1,5

8

naspolya

55

0,6

1,1

12

nektarin

49

0,4

0,5

11

őszibarack

41

0,7

0,3

9

papaja

32

0,5

0,1

8

ribizli

34

0,6

1,2

7

sárgadinnye

40

0,3

0,1

10

szeder

33

0,8

1,8

6

szilva

58

0,7

0,5

14

szőlő

78

0,6

0,5

18

aszalt szilva

268

2,3

2

62

mazsola

293

2,4

6,7

65

Diófélék, olajos magvak

dió

654

18,6

57

12

gesztenye (friss)

167

4,8

1,5

33

kesudió

596

18

42

32

lenmag

566

20,8

50,4

6

mák

537

20,5

38,2

24

mandula

626

27,6

52,2

7

mogyoró

609

26,7

47,2

15

napraforgómag

590

18,7

47,5

17

paradió

709

14

66,9

7

pisztácia

650

22,3

54

14

szezámmag

566

20,8

50,4

6

tökmag

623

33,9

50,5

4

Tej, tejtermékek

gyümölcsjoghurt (diabetikus) (átlag)

52

4,5

0,1

8

juhtúró

283

18,2

21,1

3

kefir, joghurt

34

3,4

0,1

5

tej (1,5 %)

50

3,4

1,5

5

tej (2,8 %)

62

3,4

2,8

5

tejföl (12 %)

142

3,4

12

4

tejföl (20 %)

216

3,3

20

4

tejszín

302

2,6

30

3

túró (félzsíros)

147

16,2

7

3

túró (sovány)

78

14

0,5

3

Sajtok

camembert

308

21,5

23

1

camping sajt

321

16,5

26,4

2

feta sajt

252

13,4

20,6

1

karaván sajt

353

22,3

27,3

2

köményes sajt

225

30,5

10

2

mackó sajt (1 db) (33 g)

103

5,6

8,3

1

márványsajt

366

20

29,7

2

mascarpone

459

4,6

47,5

2

mozzarella

53

18

17

1

parmezán sajt

385

26,8

28,9

2

tenkes sajt

273

27,8

16,3

2

trappista sajt

381

27,7

28,1

2

Friss húsok

bárányhús

200

19,7

12,7

0

borjúhús

123

19,5

4,5

0

csirkecomb

136

20,9

5,2

0

csirkemáj

128

20

3,7

3

csirkemell

112

24,7

1

0

galamb

130

19,6

5

1

kacsa (pecsenye)

191

19

12

0

kagyló

82

9

2

6

libacomb

203

18,5

13,6

0

libamáj

467

22,1

40,2

0

marhahús (sovány)

231

15

18

0

nyúlhús (házi)

162

21

8

0

nyúlhús (vad)

106

23

1,1

0

pulykacomb

174

20,5

9,5

0

pulykamell

105

24,1

1

0

rák

77

14,9

0,8

2

sertéscomb

163

21

8,1

0

sertéskaraj

163

21

8,1

0

sertésmáj

139

19,5

5,3

2

szűzpecsenye

163

21

8,1

0

tyúkhús

140

19

6,5

0

Húskészítmények

disznósajt

323

14,5

28,3

0

füstölt, főtt tarja

203

15

15

0

gépsonka

160

22,6

7,1

0

kenőmájas

324

15,9

27,7

0

májas hurka

307

14

23

9

paprikás szalámi

508

19,6

45,8

0

párizsi

219

11,9

18,2

0

véres hurka

301

13,1

23

8

virsli

238

12,5

20

0

zalai felvágott

253

15,6

19,9

0

Halak és halkészítmények

busa

94

18

1,9

1

fogas

86

19

0,8

0

harcsa

80

17,5

0,8

0

heck

89

20,2

0,9

0

lazac

213

20

14

0

ponty

101

16

4

0

tonhal

89

19,4

0,5

1

tőkehal

89

19,4

0,5

1

Tojás

tojás (1 db)

68

5,4

4,8

0

Zsiradékok

angolszalonna

501

16,8

46,5

0

császárhús (főtt)

646

10

65

0

étolaj

928

0

99,8

0

füstölt szalonna

731

9

73

0

kolozsvári szalonna

642

18,1

61,1

0

margarin

737

0,3

79

0

margarin (light)

371

0

40

0

sertészsír

927

0,1

99,7

0

teavaj

746

0,4

80

0

tepertő

823

12,1

83,2

0

Ízesítők

majonéz

604

3,5

62,9

1

mustár

94

5,1

6,2

4

Alkoholok

fehérbor (száraz)

63

0

0

4

pezsgő (száraz)

21

0

0

3

sör (világos)

10

0

0

5

vörösbor (száraz)

63

0

0

4

 


 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról