Kálcium - egyes élelmiszerek kálcium tartalma

gvmd - 2005. február 05.

 

Kapcsolódó oldal: [ Csontritkulás (osteoporosis), csökkent csontállomány (osteopenia) kezelésének táplálkozási tanácsai ]

Kálcium tartalom 10 dkg élelemben

 

Tejtermékek

[ mg ]

Kemény sajt

830

Edami sajt

710

Puha sajt

500

Juhtúró

400

Tejföl

130

Joghurt, aludttej, kefir

120

Zsíros tej

120

Sovány tej

114

Tejszín

110

Túró

70

Húsok

 

Füstölt kolbász, sonka-szalámi

32

Sertéshús (sovány)

17

Belsőségek

12

Borjúhús

11

Marhahús

10

Szárnyas

10

Gabonatermékek

 

Kalács

80

Tartós kenyér

75

Rizs

25
Zsemle 25
Főtt tészta 20
Rozskenyér 20

Halak és halkészítmények

 

Olajos hal 270
Busa 130
Heck 69
Ponty 30

Tojás

 

Teljes tojás 40

Zöldség és főzelékfélék

 

Petrezselyem-zöld 245
Szója 200
Paraj 133
Sóska 113
Bab 106
Kelkáposzta 97
Lencse 74
Brokkoli 65
Gomba (csiperke) 46
Karalábé 43
Zöldborsó 41
Zöldbab 32
Karfiol 26
Burgonya 19

Gyümölcsök

 

Banán 10
Ribiszke (vörös) 57
Málna 40
Narancs 44
Eper 28
Szőlő 20
Körte 16
Alma 6

Italok

 

Szőlőlé 13
Narancslé 11
Almalé 7

Olajos magvak

 

Mák 968
Tökmag (pörkölt) 657
Mogyoró 290
Mandula 238
Dióbél 202
Napraforgómag (pörkölt) 118
Mazsola 110
Gesztenye 95
Földimogyoró (pörkölt) 90

 

[ doc ] [ pdf ]

[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról